We are having a baby girl

header pg

Public Gold(PG) ni bukan Public Bank, bukan MLM business jauh sekali skim cepat kaya. Public Gold adalah sebuah syarikat yang menjalankan aktiviti perniagaan berasaskan emas. Termasuklah melebur, menempa, jual dan beli emas fizikal. Pendekkan cerita Public Gold ni kedai jual emas. Perak dengan barang kemas pun dia jual juga. Public Gold ni dah ada sejak 2008 lagi. Tahun 2017 adalah tahun ke 10 penubuhan Public Gold.

Emas Public Gold ada banyak jenis. Boleh rujuk di lawan web di sini. Kalau Gold Bar dengan Dinar emas ada akreditasi dari LBMA (London Bullion Market Association) dan lagi best sebab bebas GST.

Public Gold jual emas melalui 18 cawangan di seluruh Malaysia.  Brunei, Singapore dan Indonesia pun ada cawangan Public Gold ni.  Selain dari cawangan, Public Gold juga ada ramai dealer-dealer yang boleh membantu jika hangpa berminat nak beli emas fizikal.  Beli emas dengan Public Gold ni mudah je sebenarnya.  Inilah salah satu kelebihan Public Gold berbanding syarikat pengeluar emas yang lain iaitu pelbagai kaedah jual beli emas fizikal ikut mana yang hangpa selesa.

Yang penting setiap kaedah urusniaga Public Gold ni patuh syariah dan sangat-sangat membantu kita untuk mulakan simpanan emas dengan hanya serendah RM100 sebulan. Student universiti pun dah ada yang beli dan simpan emas Public Gold ni.

Tapi paling penting nak beli emas dengan Public Gold ni hangpa kena ada Introducer. Kalau hangpa pergi terus dekat cawangan pun kaunter akan tanya siapa Introducer hangpa. Kalau daftar online sendiri pun kena letak Introducer. Siapa Introducer tu? Dealer hangpa la. Kerja dealer-dealer ni untuk bantu hangpa familiarize dengan sistem jual beli emas dengan Public Gold atau kalau ada apa-apa masalah di kemudian hari dealer-dealer ni la yang akan bantu hangpa selesaikan.

Kenapa dealer? Kenapa bukan staf Public Gold? Haha ... logiknya, penggunaan dealer-dealer ni mengurangkan kos operasi Public Gold menerusi ketidakperluan ambil permanent staf yang ramai.  Bila jimat kos operasi dapatlah Public Gold jual emas murah kat hangpa. Public Gold hanya perlu bayar komisen je dekat dealer. Tu pun tak banyak hanya 1% sahaja. Harga dealer dengan pembeli biasa pun takde beza langsung. Sama sahaja.

Kesimpulannya dealer ni hanyalah pemudahcara.  Hangpa tak tahu dealer bagitahu. Hangpa nak tahu dealer pun bagitahu. Tak lebih dari tu. Untuk urusan pembayaran, hangpa sendiri yang kena bayar dekat Public Gold dan untuk pengeluaran emas fizikal, hangpa sendiri yang kena pergi kat cawangan Public Gold untuk ambil emas yang hangpa beli tu. Kena tunjuk kad pengenalan. Macam bank juga, boleh ke orang ambilkan duit untuk kita. 

Makanya, kalau nak berurusniaga dengan Public Gold dan tiada Introducer, boleh letak Muhamad Mukhlis bin Ahmad, PG00123685 sebagai Introducer hangpa secara percuma. Tapi lepas tu hangpa WhatsApp Saya la bagitahu ye.

Nak tahu lebih lanjut pasal Public Gold ni boleh rujuk terus di laman web rasmi www.publicgold.com.my atau klik sini.